rss-стрічка зарубіжних новин медицини з проблеми раку

Науково-освітній інтернет-портал ІЕПОР ім. Р.Є.Кавецького НАН України

Первинна профілактика, діагностика і лікування хворих на рак молочної залози

Новини медицини

Новини медицини 182

iepor breast cancer rss-news

На цій сторінці ви можете ознайомитися з новинами медицини з проблеми раку, опублікованими у вітчизняних та іноземних засобах масової інформації, у тому числі з результатами наукових досліджень у галузі профілактики та лікування раку молочної залози.

Інформація постійно оновлюється.

Якщо ви хочете бути в курсі останніх новин, то внизу сторінки розміщено посилання, по якій ви можете підписатися на наш канал RSS-новин.

 

Вівторок, 29 вересня 2015 08:39

Мускусним парфумам притаманна естрогенна активність

У наш час синтетичні мускусні аромати застосовуються досить широко, в результаті чого мускус та його метаболіти набули значного поширення у водному середовищі і накопичуються в жировій тканині людини. У зв’язку з цим набирає актуальності питання про те, як впливають мускусні парфуми на ендокринну функцію, зокрема на активність статевих гормонів – естрогенів. Група німецьких учених протестувала велику кількість різноманітних мускусних парфумів за допомогою методу скринінгу. Тести проводилися на клітинах раку молочної залози людини – лінії MCF-7. Дослідження показали, що дві нітровмісні сполуки мускусу (мускусний ксилол, мускусний кетон), основний метаболіт мускусного ксилолу (р-аміно-мускусксилол) і поліциклічний мускус парфумів – AHTN статистично вагомо прискорюють проліферацію (ріст) клітин лінії MCF-7. Це вказує на те, що зазначеним речовинам справді притаманна естрогенна активність. Було також з’ясовано, що в процесі прискорення проліферації під впливом мускусних парфумів задіяні рецептори естрогену. Проте відзначена естрогенна активність була нижчою в порівнянні з 17b-естрадіолом. Дослідники показали, що деяку естрогенну активність має також і природний аромат мускон з групи макроциклічних мускусних ароматів. Втім проведений скринінг виявив, що естрогенна активність притаманна не всім метаболітам мускусу.
Вівторок, 29 вересня 2015 08:37

Простий аналіз крові здатен виявити рак молочної залози точніше за мамографію

Простий аналіз крові може виявитися більш корисним, ніж мамографія, при діагностиці раку молочної залози. Більше того, такий аналіз дозволяє робити прогноз можливості розвитку раку молочної залози до його появи. На думку вчених, які виконали масштабне дослідження, присвячене цьому питанню, цей метод «справді творить дива», адже він здатен передбачити ймовірність розвитку захворювання з точністю близькою до 80 відсотків. При цьому чутливість мамографії визначають як близьку до 75 відсотків, до того ж, мамографія спроможна виявити рак тільки коли він уже розвинувся. Побоювання викликав і той факт, що у багатьох жінок обстеження методами візуалізації може дати «помилково позитивний результат». У зв’язку з циміснує загроза призначення лікування, яке насправді непотрібне. Новий метод полягає у вимірюванні рівня сполук, наявних у крові, для створення «метаболічного профілю» конкретної особи, що дає можливість фіксування змін, яких зазнають хімічні речовини на стадії, що передує розвиткураку.
Середа, 01 липня 2015 08:13

Тривале утримання від їжі вночі і ризик раку молочної залози: висновки з NHANES (2009-2010)

Залишатися здоровим і не хворіти – це питання не лише того, що ви їсте, а і того, коли ви це робите. Як показує нове дослідження, опубліковане в журналі CancerEpidemiology, Biomarkers&Prevention, споживання їжі пізно ввечері може підвищити ризик розвитку раку молочної залози. Проаналізувавши результати дослідження «Американське Національне обстеження здоров'я і харчування», дослідники з Каліфорнії виявили, що якщо просто споживати їжу у визначений час і вечеряти на початку вечора, ризик розвитку раку молочної залози у жінок знижується. Чому? Коли ви їсте, ваш організм розщеплює цукор і крохмаль з утвореннями глюкози, яка надходить у кровоток. Потім глюкоза за посередництвом інсуліну переходить до клітин, де вона може бути використана для отримання енергії. Однак коли ваш організм не виробляє достатньої кількості інсуліну, то рівень цукру в крові накопичується і залишається високим, а це, як показують численні дослідження, пов'язане з підвищеним ризиком раку молочної залози. Це нове дослідження показало, що жінки, які залишають більше часу між останнім прийомом їжі протягом одного дня і першим прийомом їжі вранці наступного дня, значно краще контролюють рівень цукру в крові. Насправді, на кожні три додаткових години, коли учасники дослідження не приймали їжі на ніч, рівні глюкози в їхній крові зменшувався на чотири відсотки. Ця перевага зберігається незалежно від того, скільки жінка з’їла протягом останнього або першого прийому їжі. «Дієтичні рекомендації для профілактики раку зазвичай фокусуються на обмеженні споживання червоного м'яса, алкоголю і рафінованих зернових та збільшенні споживання рослинних продуктів», – підкреслює співавтор дослідження д-р РутПаттерсон, керівник програми з профілактики раку Каліфорнійського університету, що в Сан-Дієго. «Нові дані свідчать, що те, коли і як часто люди їдять, також може відігравати роль у ризику раку». Оскільки ідеальний час для сніданку, який найкраще сприяє метаболізму, – це через 90 хвилин після пробудження, необхідно відкладати виделку за дві години до відходу до сну. Припинення вживання їжі приблизно в цю пору є також  найкращим часомприйому їжі, щоб схуднути.
Середа, 01 липня 2015 08:12

Жирні кислоти, які містяться в рибі, знижують ризик раку молочної залози

Рак молочної залози є одним із найпоширеніших видів раку. У 2008 році на нього припадало 23% загального числа випадків раку і 14% смертей від раку. Дослідження показують, що здорове харчування і спосіб життя мають вирішальне значення для профілактики раку молочної залози, а харчовий жир є одним з дієтичних факторів, тісно пов'язаних із ризиком, який найбільш інтенсивно вивчається. Результати дослідження показують, що збільшення споживання омега-3 поліненасичених жирних кислот (омега-3 ПНЖК), отриманих з риби, на кожен 0,1 г на день або 0,1% енергії на день супроводжується зниженням ризику на 5%. Для досягнення цього зниження ризику повинно бути 1-2 порції на людину в тижденьспоживання жирної риби, такої як лосось, тунець або сардини. До категорії омега-3 ПНЖК належать альфа-ліноленова (АЛК), ейкозапентаєнова кислоти (ЕПК), ДПК та докозагексаенова (ДГК) кислота. Вони беруть участь у передачі хімічних сигналів до мозку, що допомагають регулювати активність кровоносних судин. До основних харчових джерел ЕПК, ДПК і ДГК належить жирна риба, у той час як АЛК міститься переважно в горіхах, насінні і зелені листкових овочів. Хоча омега-3 ПНЖК є найбільш перспективним типом жирів щодо зменшення ризику розвитку раку, результати клінічних досліджень виявилися суперечливими. Тому в Китаї була створена група з метою дослідити зв'язок між уживанням риби і омега-3 ПНЖК та ризиком розвитку раку молочної залози. Вивчали як джерела харчування, так і аналізи крові. Вони розглянули і проаналізували результати 26 досліджень, проведених у Сполучених Штатах, Європі та Азії за участю понад 800 тисяч учасників, і понад 20000 випадків раку молочної залози. Вживання морських омега-3 ПНЖК виявилося пов'язаним зі скороченням на 14% раку молочної залози при зіставленні омега-3 ПНЖК морського походження. Ризик був найнижчим в азіатських популяціях, ймовірно, тому, що споживання риби в Азії значно вище, ніж у західних країнах, стверджують автори. Подальший аналіз показав залежність ефекту від дози: збільшення споживання на 0,1 г кожен день або 0,1% енергії за день зумовлювало зменшення ризику на 5%. Однак для АЛК – омега-3 ПНЖК із джерел рослинного походження помітного захисного ефекту виявлено не було. Автори кажуть, що їх аналіз, поряд з попередніми публікаціями, «підтверджує захисну роль омега-3 ПНЖК морського походження при захворюваності на рак молочної залози». Вони дійшли такого висновку: «Наше нинішнє дослідження дало надійні і беззаперечні докази того, що результати омега-3 ПНЖК морського походження обернено пропорційно пов'язані з ризиком раку молочної залози. Захисний ефект риби або окремих омега-3 ПНЖК заслуговує на подальше вивчення  в проспективних дослідженнях».
Середа, 01 липня 2015 08:10

Дослідження показує, що омега-3 пригнічують ріст пухлини при раку молочної залози

Рак молочної залози залишається найбільш поширеною формою раку у жінок по всьому світу і посідає друге місце серед причин смерті жінок від раку. Деякі фахівці уже довгий час вважали, що дієта може істотно допомогти в запобіганні раку. Але бракує епідеміологічних та експериментальних досліджень, які б підтвердили цю думку, і результати клінічних досліджень суперечливі. За даними нового дослідження Гвельфського університету (Канада), вживання протягом усього життя дієти, збагаченої омега-3 жирними кислотами, може пригнічувати ріст пухлин молочної залози на 30 відсотків. Дослідження, опубліковане нещодавно в JournalofNutritionalBiochemistry, містить незаперечні докази того, що омега-3 знижує ризик розвитку раку. «Це важливий висновок», – сказав Девід Ма, професор Департаменту здоров'я людини та дієтології і один з авторів дослідження. «Ми показуємо, що вплив омега-3 протягом усього життя сприяє профілактиці захворювань  – у цьому випадку – профілактиці раку молочної залози. Що важливо, – так це те, що ми довели, що рушійною силою виступає саме омега-3, а не щось ще». «Є деякі проблеми, внутрішньо притаманні проведенню таких досліджень і методикам вимірювання складників дієти, і це не давало нам чітко встановити зв'язок між поживними речовинами, які входять до складу дієти, і ризиком раку», – зазначив він. «Тож ми вдалися до використання сучасних генетичних інструментів для вирішення класичного питання про роль поживних речовин». Для цього дослідження були створені нові трансгенні миші, які одночасно і виробляють омега-3 жирні кислоти, і мають агресивні пухлини молочної залози. Група дослідників порівнювала цих тварин з мишами, які були генетично модифіковані тільки в плані наявності тих самих пухлини. «Ця модель забезпечує суто генетичний підхід, що дозволяє дослідити ефекти тривалого впливу омега-3 на розвиток раку молочної залози», підкреслив доктор Ма. «За нашими даними, такий підхід раніше ніколи не застосовувався, щоб дослідити роль омега-3 при раку молочної залози». У мишей, які продукують омега-3 жирні кислоти, розвинулося тільки дві третини від кількості пухлин, які утворилися у контрольних мишей, до того ж ці пухлини були на 30% меншими. «Різниця може бути пов'язана виключно з наявністю омега-3 в трансгенних мишах – це важливо», вважає професор Ма. «Те, що поживна речовина, що надходить з їжею, може мати значний вплив на розвиток пухлини і її ріст – це чудово і матиме значний вплив на профілактику раку молочної залози». Будучи відомим експертом з питань впливу жирів на здоров'я і хвороби, професор Ма сподівається, що це дослідження викличе до життя нові дослідження, в яких вивчатиметься застосування дієти для зменшення ризику розвитку раку і розуміння переваг здорового способу життя. «Значення профілактики весь час зростає. Ми працюємо, щоб побудувати краще планету, і це включає краще життя і кращу дієту», – наголосив він. «Довгострокові наслідки зниження захворюваності можуть мати величезний вплив на систему охорони здоров'я».
Середа, 01 липня 2015 08:09

Ожиріння, омега 3 жирні кислоти і рак молочної залози

Для запобігання раку потрібно глибоке розуміння, як починається рак, що викликає його ріст і розвиток і в який спосіб можливо зупинити його перебіг. Іноді це стає можливим через застосування вакцини (вакцинація проти вірусу папіломи для профілактики раку шийки матки та раку голови і шиї), скринінгу (колоноскопія для виявлення колоректального раку) або аналізу крові (аналіз на специфічний антиген простати для виявлення раку передміхурової залози). КеролФабіан, доктор медичних наук, співголова Програми онкологічного центру Канзаського університету з профілактики раку, очолює наукове дослідження для жінок з високим ризиком раку молочної залози, в центрі уваги якого перебувають два природні підходи до запобігання раку молочної залози: втрата ваги і омега-3 жирні кислоти: ейкозапентаєнова кислота (ЕПК) і докозагексаєнова кислота (ДГК). «Жінки, які беруть участь у цьому дослідженні: або мають родичок з раком молочної залози, або взята у них біопсія виявила наявність передракового захворювання молочної залози», – пояснює д-р Фабіан. «До того, як вони були включені в дослідження, гістологічним дослідженням тканини їх молочної залози було встановлено занадто велику кількість клітин у молочних протоках – це явище зветься гіперплазією. Кров і тканина молочної залози цих жінок досліджувалися також на інші фактори ризику раку молочної залози». Усім жінкам, які беруть участь у дослідженні, була призначена низькокалорійна дієта. Крім того, вони забезпечені підтримкою дієтолога і онлайн-інструментами для відслідковування втрати ваги і виконання фізичних вправ. Їх мета – зменшити вагу тіла на 10 відсотків протягом перших шести місяців і підтримувати цю вагу протягом ще шести місяців. Крім того, половина учасників отримує високі дози харчових домішок з омега-3жирними кислотами, в той час як інша половина – отримує плацебо. Аналізи крові і тканини молочної залози проводяться повторно через 6 і 12 місяців. Періодично проводяться аналізи на рівні біомаркерів. Дослідження вже показало зв'язок між ожирінням і ризиком раку молочної залози. Надлишкові жирові клітини збільшують кількість гормонів, а також викликають запальні процеси в організмі. У більшості випадків рак молочної залози пов’язаний із гормональним фоном, зокрема, з рівнем естрогену, і цілком вірогідно, що деякі види раку молочної залози стимулюються також запаленням. Попередні дослідження доктора Фабіан та її групи показали, що в разі, якщо особа з надлишковою вагою або ожирінням втрачає щонайменше 10 відсотків від своєї ваги тіла, відбувається скорочення продукції гормонів і зниження рівня біомаркерів запального процесу. «Завдання полягає в тому, щоб не набрати вагу знову», каже вона, – про це добре знає кожен, хто втратив хоч трохи ваги. В результаті, на думку д-р Фабіан, більш високі дози омега-3 жирних кислот ЕПК і ДГК здатні допомагати із підтриманням зниження ваги, а також зниженням біомаркерів ризику раку молочної залози, що матиме позитивний ефект. Омега-3 жирні кислоти мають кілька важливих функцій в організмі, таких як клітинна сигналізація, забезпечення належного функціонування імунної системи і поліпшення когнітивної функції. Високі дози ЕПК і ДГК (домішки риб'ячого жиру) вже застосовуються для профілактики серцево-судинних захворювань і боротьби із запальними захворюваннями, такими як ревматоїдний артрит і спастичний коліт. Омега-3 жирні кислоти зустрічаються, насамперед, у жирній холодноводній рибі, такій як лосось, і в зелених листкових овочах, котрих, як правило, не їдять удосталь. Вперше ідея вивчення омега-3 жирних кислот і того, як вони можуть впливати на рак, прийшла до д-р Фабіан, коли вона довідалася про «чудесний» корм для собак з раком молочної залози або лімфомою. «Шість років тому я почула про цю компанію, розташовану в місті Топіка, що у штаті Канзас, – «ХіллаПетН’ютрішн», яка була заснована ветеринарами і виготовляє спеціальний дієтичний корм для собак. Цей корм не давав змоги вилікувати рак, але дозволяв собакам з цими видами раку на пізній стадії жити протягом тривалого часу», – сказала д-р Фабіан. «Тож я запитала: що входить до складу цього корму, і вони відповіли, що це  дійсно високі дози омега-3 жирних кислот». З числа омега-3 жирних кислот найбільш корисними для людини є ДГК і ЕПК, які містяться, головним чином, в жирі холодноводних риб. Пересічна людина вживає лише близько 100 міліграмів ДГК і ЕПК на день, тоді як необхідно отримувати приблизно в 30 разів більше. Доктор Фабіан уже провела дослідження того, який вплив мають омега-3 жирні кислоти на жінок у пре- і постменопаузі з підвищеним ризиком розвитку раку молочної залози. Рівень специфічного запального біомаркера MCP1 у жінок, що приймають добавки з омега-3, знизився. Попередні дослідження також показали, що омега-3, зокрема, справляє аналогічний сприятливий вплив на процеси у головному мозку, а також сприяє зниженню ваги. Чи означає це, що люди, які, приймаючи добавки з омега-3 жирними кислотами, вже знизили вагу, можуть підтримувати її на тому самому рівні, зберігаючи активність цих процесів у головному мозку? «Є підстави вважати, що омега-3 впливають на ті самі процеси в мозку, які опосередковують зниження ваги», - пояснила доктор Фабіан. «Якби ми могли допомогти людям, які знизили вагу, зберігати її незмінною, це було б великою підмогою в скороченні ризику раку. Ми хочемо побачити, чи здатні омега-3 поліпшити вміст біомаркерів  факторів ризику одночасно зі зниженням ваги і чи сприятимуть вони підтриманню досягнутого рівня ваги». Разом з д-р Фабіан у цьому проекті працюють що кілька вчених, зокрема Брюс Кімлер, доктор наук у галузі  радіаційної біології, і Стів Херстінг, доктор наук і магістр в галузі охорони здоров’я з Університету Північної Кароліни, що в м. Чапел-Хілл, який є провідним ученим, що працює над питаннями ожиріння. Д-р СьюзенКарлсон займається вимірюванням рівня жирних кислот, д-р Крісті Біфорт і д-р ДебраСалліван відповідають за аспекти, пов’язані зі зниженням ваги, д-р Дженніфер Клемп вивчає якість життя. Дві унікальні особливості цього гранту полягають у тому,що дослідження має визначити, чи змінюють ДГК і ЕПК бактерії в товстій кишці, пов'язані із запаленням, і чи впливають ці омега -3 жирні кислоти на відповіді «центру задоволення» (ділянки мозку, що бере участь у формуванні відчуття задоволення) на прийом їжі. «Деякі види бактерій загострюють запалення в товстій кишці, що підвищує ризик розвитку раку товстої кишки, а, ймовірно, й інших захворювань», - зазначає д-р Фабіан. «Ми побачимо, чи змінюється що-небудь під впливом омега-3, і я переконана, що насправді це має місце». Д-р ШадідУмар, професор Онкологічного центру Канзаського університету в галузі молекулярної та інтегративної фізіології, працює над питанням про те, чи справляють ЕПК і ДГК позитивний вплив на кишкові бактерії. Серед іншого, учасниці дослідження проходять обстеження методом функціональної магнітно-резонансної томографії (МРТ) головного мозку після шести місяців зниження ваги з використанням ЕПК і ДГК або без них.…
Середа, 01 липня 2015 08:08

Омега-3 жирні кислоти для профілактики раку молочної залози і збільшення виживаності

У деяких, але не в усіх, дослідженнях методом «випадок-контроль», а також когортних дослідженнях було показано, що  жінки, в раціоні яких морські омега-3 жирні кислоти, зокрема ейкозапентаєнова кислота (EПК) і докозагексаєнова кислота (ДГК) переважають над омега-6 арахідоновою кислотою, мають знижений ризик раку молочної залози в порівнянні з тими, в яких, навпаки, переважає омега-6 арахідонова кислота. Якщо збільшення вживання ЕПК і ДГК в порівнянні з арахідонової кислотою ефективно знижує ризик раку молочної залози, ймовірним механізмом цього є зниження прозапальних похідних ліпідів, інгібування індукованої ядерним фактором kB продукції цитокінів і зниження передачі сигналів рецептора фактора росту в результаті зміни ліпідних «плотів» у мембрані (йдеться про мікродомен подвійного ліпідного шару клітинної мембрани, збагачений холестерином, сфінголіпідами та насиченими фосфоліпідами). Зараз проводяться первинні випробування засобів профілактики, за критерії ефективності в яких беруться або біомаркери ризику, або захворюваність на рак, але остаточні результати цих досліджень у даний час недоступні. Добавки, що містять ЕПК і ДГК, вивчаються також у рамках досліджень, спрямованих на те, щоб запобігти або полегшити перебіг загальних проблем після діагностики раку молочної залози, у тому числі серцеві та когнітивну дисфункції і викликану хіміотерапією периферичну невропатію. Крім того, здатність ЕПК і ДГК до сенсибілізації до інсуліну та їх анаболічні властивості вказують на перспективність досліджень, які б мали на меті визначити, чи спроможні ці омега-3 жирні кислоти зменшувати спричинену хіміотерапією втрату м'язової маси і підвищення ваги. 
Середа, 01 липня 2015 08:07

Дослідження показує, що природний екстракт шипшини може застосовуватися для профілактики раку молочної залози

Плоди шипшини – це округла частина квітки, розташована трохи нижче пелюсток; використовуються як природне джерело вітаміну С в чаї та інших продуктах. Для експериментів дослідники використовували чисту шипшину, яку можна придбати у вигляді харчової добавки в таблетках або рідкій формі. Дослідження раку молочної залози стали продовженням попередніх досліджень, в яких дослідники успішно застосовувати екстракт плодів шипшини для профілактики росту ракових клітин у мозку – одному з тих органів, куди зазвичай метастазує потрійний негативний рак молочної залози. Дослідники також мають намір з’ясувати, як впливає екстракт плодів шипшини на клітини раку простати. У новому дослідженні було показано, що екстракт шипшини значно знижує ріст і міграцію клітин одного з видів раку молочної залози, відомого як «потрійний негативний». Ця особливо агресивна форма раку не реагує на найбільш доступні з методів лікування і має тенденцію уражати молодих жінок, а також жінок афроамериканського та латиноамериканського походження. «Лікарі, пацієнти і дослідники шукають альтернативні методи лікування потрійного негативного раку молочної залози, бо люди завжди шукають способів профілактики раку», – сказав Патрік Мартін, ад'юнкт-професор Північнокаролінського сільськогосподарського і технічного університету та керівник дослідження. «Як чудово було б отримати змогу сказати: щодня приймайте таблетку вітаміну з шипшини, що може допомогти запобігти або вилікувати рак! Це – натуральний продукт, котрий, як показують наші дослідження, є ефективним і не має жодних відомих побічних ефектів». Назва «потрійний негативний рак молочної залози» походить від того, що ракові клітини в цих пухлинах не мають рецепторів до трьох факторів росту, котрі, як правило, слугують мішенями під час лікування раку молочної залози. В результаті, більшість наявних методів лікування неефективні проти нього, і хворі на потрійний негативний рак молочної залози, в яких настає ремісія, частіше зазнають рецидивів та мають вищий показник смертності протягом перших трьох років у порівнянні з хворими на інші форми раку молочної залози. У цьому дослідженні вчені обробляли культури клітин із тканин потрійного негативного раку молочної залози екстрактом шипшини у різних концентраціях. Під впливом найвищої концентрації (1,0 мг/мл) зменшувалася проліферація клітин потрійного негативного раку молочної залози на 50 відсотків. Зі зниженням концентрації ефект зменшується. Найвищі концентрації екстрактів шипшини (0,025 до 1,0 мг/мл) знижували міграцію клітин потрійного негативного раку молочної залози на 25 – 45 %. Додаткові експерименти показали, що механізм дії екстракту, полягає у зменшенні активності двох ферментів: MAPK і Akt, про які відомо, що вони сприяють росту клітин потрійного негативного раку молочної залози. Екстракт також посилює здатність широко застосовуваного при пухлинах молочної залози хіміотерапевтичного засобу – доксорубіцину – до зниження клітинної проліферації і міграції в культурах тканини, що вказує на те, що екстракт шипшини може бути корисним доповненням до загальної схеми лікування для пацієнтів із потрійним негативним раком молочної залози. «Я сподіваюся, що наші дослідження на тканинних культурах, поряд з майбутніми дослідженнями на тваринних моделях, приведуть до того, що шипшина буде рекомендуватися як профілактичний засіб при злоякісних пухлинах молочної залози або як доповнення до поточного лікування раку» – зазначив д-р Мартін. ПатрісКейгл, докторант в лабораторії Мартіна, відзначила, що вона відчуває особистий зв'язок із дослідженням. «Я – молода афроамериканка, то ж у мене високий ризик захворіти на потенційно потрійний негативний рак молочної залози», – сказала вона. «Існує небагато досліджень потрійного негативного раку молочної залози у афроамериканців, то ж ми намагаємося поглибити профіль обізнаності з цим конкретним видом раку в науковому співтоваристві і серед громадськості». Пані Кейгл представляє це дослідження (Аспет) під час щорічних зборів Американського товариства фармакології та експериментальної терапії з питань експериментальної біології 2015 року. Перспективи афроамериканських жінок з потрійним негативним раком молочної залози, зокрема, бідних, – це саме той аспект, який, за словами пані Кейгл, потребує подальшого дослідження. Вчені припускають, що така диспропорція може бути пов'язана з біологічними і генетичними відмінностями, поширеністю факторів ризику, бар'єрами для доступу до медичної допомоги, ставленням до свого здоров'я або тим, що рак молочної залози у афроамериканок, як правило, діагностується на більш пізньому етапі захворювання.
Середа, 01 липня 2015 08:05

«Вимикач», здатний приборкати найбільш агресивні види раку молочної залози

Австралійські дослідники виявили, що так званий «потрійний негативний рак молочної залози» охоплює два різних захворювання, які, ймовірно, пов’язані з двома різними типами клітин. Це пояснює, чому перспективи виживання для жінок із цим діагнозом, як правило, або дуже добрі, або дуже погані. Дослідницька група із Сіднею виявила ген, який управляє агресивністю хвороби, і сподівається знайти спосіб «вимкнути» цей ген. Агресивна форма потрійного негативного раку молочної залози, очевидно, бере початок від стовбурових клітин, у той час як більш м'яка форма – від спеціалізованих клітин. Стовбурові клітини мають багато функцій, спільних з раковими. Вони пластичні і гнучкі, наділені здатністю ділитися і поширюватися на інші тканини – а це смертоносна властивість раку. Попередні дослідження показали, що стовбурові клітини молочної залози необхідні для росту і розвитку раку молочної залози в період статевого дозрівання і вагітності, хоч не було ясно, як вони еволюціонують зі стовбурових клітин в спеціалізовані клітини. Нове дослідження показало, що ген, відомий як «інгібітор диференціації 4» (ID4), визначає, чи залишається стовбурова клітина стовбуровою, чи вона диференціює в спеціалізовану. Слід зазначити, що коли високі рівні ID4 у стовбуровій клітині «вимкнено», інші гени, які керують спеціалізацією клітин, «увімкнено». Доктори АлексСуорбрік і СаймонДжананкар з Гарванського інституту медичних досліджень, що в Сіднеї, очолили це велике міжгалузеве дослідження з вивчення зв’язків між розвитком молочної залози у мишей і раком молочної залози у людини. Його основний висновок полягає в тому, що ID4 не тільки є «ознакою», а, схоже, що й контролює дуже агресивну форму раку – потрійний негативний рак молочної залози. Інформація про це опублікована в журналі NatureCommunications. «Ми виявили, що ID4 продукується у великій кількості переважною більшістю (близько половини) всіх потрійних негативних пухлин молочної залози, і що з цими пухлинами пов’язаний особливо невтішний прогноз», – зазначив керівник проекту доктор АлексСуорбрік. «Ми також показали, що, якщо заблокувати ген ID4 в експериментальних моделях потрійного негативного раку молочної залози, то пухлинні клітини перестають ділитися». Цікаво відзначити, що блокування ID4 «вмикається» на рецепторі естрогену і декількох інших генів, що експресуються на клітинах пухлини молочної залози з  найбільш сприятливим прогнозом. «Рак молочної залози, позитивний за рецепторами естрогену, має відносно сприятливий прогноз, тому що препарат тамоксифен дуже ефективно блокує рецептор естрогену, а отже, і ріст пухлини», – повідомив д-р Суорбрік. «Тому ми вважаємо, що, блокуючи ID4, можна було б перетворити рак молочної залози з стовбурових клітин у менш агресивну форму раку молочної залози, що може навіть піддаватися лікуванню тамоксифеном. Якщо ми маємо рацію, це буде чудово». Наступним кроком для д-ра Суорбріка і його групи буде вивчення біохімії ID4 в клітині, щоб з’ясувати, в який спосіб краще блокувати його в організмі людини. Планується також провести терапевтичні експерименти на мишах, щоб перевірити, чи підвищує ID4 чутливість пухлини до тамоксифену. «Ми поки що не знаємо, чи справді ми спостерігаємо реальну залежність пухлини від естрогену після блокування ID4 – тобто пухлину, що має ефективний рецептор естрогену, чи просто карикатуру на неї. «У нас також є методики, які дозволяють нам вивчати процеси в масштабі геному – тож ми можемо комплексно вивчати взаємодії ID4."
Середа, 01 липня 2015 08:03

Використання дезодорантів/антиперспірантів не є фактором ризику для раку молочної залози

На основі даних про високу частоту локалізації раку молочної залози у верхньому зовнішньому квадранті – ділянці, на яку зазвичай наносяться дезодоранти і/або антиперспіранти, кілька груп науковців висунули гіпотезу про можливий зв'язок між застосуванням антиперспірантів і раком молочної залози. Вони ж висловили припущення про ймовірну участь у цьому процесі парабенів і солей алюмінію (традиційних компонентів значної кількості косметичних засобів). З метою перевірки цієї гіпотези була створена група експертів в галузі клінічної онкології задля пошуку та аналізу літературних даних, що стосуються згаданої проблеми та з метою надати відповіді на три наперед сформульовані питання: 1) чи існують експериментальні або біологічні аргументи, що підтверджують потенційний зв'язок між використанням дезодорантів/антиперспірантів і раком молочної залози? 2) чи впливає використання дезодорантів/антиперспірантів на збільшення ризику раку молочної залози? 3) чи існує причинно-наслідковий зв'язок між використанням дезодорантів/антиперспірантів і раком молочної залози? Наукові дані шукали систематично в базі даних PubMed (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez) з використанням стандартизованих рівнянь пошуку.В результаті пошуку в літературі були ідентифіковані 59 досліджень, що дозволило відібрати 19 статей з різними методологіямидля поглибленого аналізу.У зв'язку з тим, що парабени, як правило, в дезодорантах/антиперспірантах не застосовуються, група експертів зосередилася виключно на питаннях, що торкаються солей алюмінію.Серед цих дев'ятнадцяти статей більшість відзначалися методологічними вадами, які не дозволили відповісти на поставлені питання або стосувалися парабенів і тому були відкинуті експертною групою. Висновок експертної групи збігається з висновками французьких, європейських і американських органів охорони здоров'я. У наслідок аналізу наявної літератури з даної теми було зроблено висновок про відсутність наукових доказів на підтримку гіпотези. Крім того, не було змоги сформулювати жодної підтвердженої гіпотези, яка б відкривала шлях до цікавих напрямів досліджень у цій сфері.
Ви тут: Home RSS-новини